ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εαρινό εξάμηνο 2022-2023
Τετάρτη 5 Απριλίου, 15:00-17:00 (δια ζώσης)
Σας προσκαλούμε στο πέμπτο σεμινάριο του εαρινού εξαμήνου με ομιλητή τον Γιάννη Καλλιάνο, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ (Ηνωμένο Βασίλειο).
Τίτλος ομιλίας
Χώρο-χρονικές περιπλοκές των υποδομών. Διαχείριση απορριμμάτων και οι πολιτικές της «καθαρότητας» στην Αττική.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στην αίθουσα Β3, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας στον εξής ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
Περίληψη ομιλίας
Τι είδους κοινωνικό-τεχνικές περιπλοκές δημιουργούνται γύρω από τα σκουπίδια και τη διαχείριση τους; Αλλά και τι είδους αδιόρατες συνδέσεις υφαίνονται μέσω αυτών; Στην παρουσίαση επιχειρώ να προσεγγίσω αναλυτικά αυτά τα ερωτήματα όπως ανακύπτουν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής όπου βρίσκεται ο μοναδικός χώρος απόθεσης απορριμμάτων για ολόκληρη την Αττική. Στη βάση πολυετούς έρευνας στις υποδομές απορριμμάτων, θα εστιάσω στο πως οι πολιτικές της διαχείρισης σκουπιδιών θέτουν σε εφαρμογή και «περιπλέκουν» μια σειρά από θεσμικές και άτυπες ροές αποβλήτων και άλλων πραγμάτων, οικονομικές πρακτικές αλλά και ισχυρισμούς για διαφθορά, οικολογίες και (νέες) τεχνολογίες, συμβολικές δυναμικές της «καθαρ(ι)ότητας», αλλά και κοινωνικό-τεχνικά φαντασιακά γύρω από το απόρριμμα. Τέτοιες περιπλοκές εκτείνονται πολύ πέρα (χωρικά και χρονικά) από τον αρχικό σχεδιασμό και την επιδιωκόμενη λειτουργία των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων. Εκτός από το να αναδεικνύουν την στενή σύνδεση μεταξύ πολιτικού και οικολογικού, όπως και ανθρώπων και πραγμάτων, φέρνουν στην επιφάνεια τις μορφές εξουσίας που αναφύονται στη βάση των καθημερινών αυτών πρακτικών «καθαρότητας». Διακύβευμα της παρουσίασης είναι η ανάδειξη διαφορετικών τροπικοτήτων (α)ορατότητας και αβεβαιότητας που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιπλοκών, αλλά και στην διαμόρφωση της καθημερινής εμπειρίας της πόλης. Εξετάζοντας μια σειρά από τέτοιου είδους υποδομιακές συναρμογές γύρω από τα σκουπίδια και τη διαχείριση τους στη Δυτική Αττική, θα επιχειρήσω να δείξω το πως εκφράζουν αναδυόμενες μορφές «αργής υποδομιακής βίας» (Nixon 2011; Rodgers & O’Neill 2012), οι οποίες εκδηλώνονται σε διαφορετικούς χώρους και χρόνους.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Γιάννης Καλλιάνος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διαμόρφωση σχέσεων εξουσίας γύρω από τις αστικές υποδομές, τη διαχείριση απορριμμάτων και την παραγωγή δημόσιου χώρου, σε σχέση ιδίως με την καθημερινή ζωή στην πόλη. Η πρόσφατη έρευνα του εστιάζει στις πολιτικές των υποδομών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης και, πιο συγκεκριμένα, στους τρόπους με τους οποίους χωρικές και κοινωνικο-τεχνικές δυναμικές συνυφαίνονται με διαφορετικές μορφές αβεβαιότητας, βίας, και διεκδίκησης.