Ο Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) σας προσκαλεί στο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο
Afghan women beyond victimization and orientalism: Ant hropological Perspectives
την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, 17:30-20:00
Προσκεκλημένες μας είναι τέσσερις γυναίκες ανθρωπολόγοι με μακρά ερευνητική εμπειρία στο Αφγανιστάν. Η Sonia Ahsan-Tirmizi (Πανεπιστήμιο Columbia), η Julie Billaud (Genva Graduate Institute), η Nancy Lindisfarne (SOAS) και η Anila Daulatzai (UC Berkeley) θα συζητήσουν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την «σωτηρία» των αφγανών γυναικών, την στρατιωτική-ανθρωπιστική επέμβαση και τον φεμινισμό στο Αφγανιστάν.
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και είναι ανοιχτό στο κοινό.
Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η εγγραφή:
https://zoom.us/meeting/
* Oι αιτήσεις/εγγραφές για συμμετοχή στο σεμινάριο μέσω zoom έχουν κλείσει. Το σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) στο κανάλι του ΣΚΑΕ στο YOU TUBE στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/MKTIc0ljC7k
Ακολουθεί η αναλυτική περιγραφή του σεμιναρίου, οι τίτλοι των εισηγήσεων και τα βιογραφικά των ομιλητριών:
Περιγραφή
Με αφορμή την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο και την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν και ειδικά οι Αφγανές γυναίκες, βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος. Στις ποικίλες καταγραφές και ανταποκρίσεις από την περιοχή και στις ηχηρές εκκλήσεις για προστασία των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών από την Δύση, έκαναν την εμφάνισή τους γνώριμα και απλοποιητικά μοτίβα – οριενταλισμός, εξωτικοποίηση, θυματοποίηση των γυναικών, δαιμονοποίηση του Ισλάμ. Εξάλλου, η δυτική σταυροφορία για την σωτηρία και την απελευθέρωση των μουσουλμάνων γυναικών και, ειδικά, των Αφγανών γυναικών από τους Ταλιμπάν, είχε αποτελέσει όχημα για την νομιμοποίηση της μακροχρόνιας δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή. Την ίδια ώρα, Αφγανές γυναίκες τόσο εντός όσο και εκτός του Αφγανιστάν, εκφράζουν την ανησυχία τους και διαδηλώνουν με χειραφετητικά και φεμινιστικά αιτήματα, υπονομεύοντας (;) την απλουστευτική θεώρηση και αναπαραγωγή του δυτικού φιλελεύθερου φεμινισμού.
Ο Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με προσκεκλημένες γυναίκες ανθρωπολόγους με μακρά ερευνητική εμπειρία στο Αφγανιστάν. Η εκδήλωση σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία στο κοινό στην Ελλάδα (και πέρα από αυτή) να έρθει σε επαφή με τεκμηριωμένες και σύνθετες ανθρωπολογικές αναλύσεις του Αφγανιστάν με ειδική επικέντρωση στις θέσεις και εμπειρίες των Αφγανών γυναικών. Σκοπός είναι η ανάδειξη αναγνώσεων που λαμβάνουν υπόψη το ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, τις επιπτώσεις του πολέμου και της στρατιωτικοποίησης αλλά και εθνοτικά και ταξικά χαρακτηριστικά.
Προσκεκλημένες ομιλήτριες
«Παιδαγωγικές της ευσεβείας και της ακολασίας»
Sonia Ahsan-Tirmizi | Πανεπιστήμιο Columbia
Η Sonia Ahsan-Tirmizi εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο πανεπιστήμιο Columbia (2015). Είναι συγγραφέας της εθνογραφίας “Pious Peripheries: Runaway Women in Post-Taliban Afghanistan” (Stanford University Press, Μάιος 2021). Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τα κεφάλαια με τίτλο “Engendering the Taliban” και “When Muslims become Feminists.”
«Οι αφγανές γυναίκες και ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας»
Julie Billaud | Graduate Institute Geneva
H Julie Billaud είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας και Κοινωνιολογίας στο Graduate Institute της Γενεύης με ειδίκευση στο πεδία της πολιτικής και νομικής ανθρωπολογίας. Διδάσκει τα μαθήματα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πολιτικές του Πολιτισμού (ANSO) και Συγκριτικοί Ανθρωπισμοί: Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις (MINT). Ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στα Πανεπιστήμιο του Sussex και την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Έχει συγγράψει το βιβλίο Kabul Carnival: Gender Politics in Postwar Afghanistan (2015). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την σχέση ηθικής και πολιτικών στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής δράσης, και τους μετασχηματισμούς στις διαδικασίες παγκόσμιας διακυβέρνησης που προκύπτουν από την επέκταση/διείσδυση των νεοφιλελεύθερων μορφών διαχείρισης στην δημόσια σφαίρα.
«Οι γυναίκες και το τέλος της αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν»
Nancy Lindisfarne-Tapper | SOAS
Η Nancy Lindisfarne-Tapper δίδαξε για πολλά χρόνια Κοινωνική Ανθρωπολογία στο School of Oriental and African Studies (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στο Ιράν, το Αφγανιστάν, την Συρία, την Ουαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει γράψει τα βιβλία Bartered Brides: Politics, Gender and Marriage in an Afghan Tribal Society (1991), Dancing in Damascus (2000) και Dislocating Masculinity (2016), ενώ πρόσφατα έγραψε μαζί με τον Richard Tapper το βιβλίο Afghan Village Voices: Stories from a Tribal Community (2020). Μαζί με τον Jonathan Neale αρθρογραφεί στο ιστολόγιο AnneBonnyPirate.org. (https://annebonnypirate.org/)
«Πόλεμος, κατοχή και η καθημερινότητα των γυναικών στο Αφγανιστάν»
Anila Daulatzai | UC Berkeley
H Anila Daulatzai είναι κοινωνικο-πολιτισμική ανθρωπολόγος και μεταδιδακτορική υπότροφος στο UC Berkeley. Έχει διδάξει σε φυλακές και σε πανεπιστήμια σε τρεις ηπείρους. Από το 1995 διεξάγει έρευνα στο Αφγανιστάν, καθώς και με Αφγανούς πρόσφυγες στο Πακιστάν. Από το 2006 ως το 2013 διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Καμπούλ και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ και στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η χηρεία, η χρήση ηρωίνης, και η πολυομυελίτιδα στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εμπόλεμων συρράξεων. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη συγγραφή του βιβλίου της υπό τον προσωρινό τίτλο War and What Remains. Ev