Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ διοργανώνει στις 4-6 Ιουνίου 2021 εκδήλωση για να αναδείξει το ερευνητικό έργο των τελευταίων ετών, που πραγματοποιείται από μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ομότιμους καθηγητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν διαδικτυακά, ενώ μια ενότητα περιλαμβάνει επιτοίχιες αναρτήσεις (poster) στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Η εκδήλωση περιλαμβάνει 41 ομιλίες και 18 posters, τα οποία εντάσσονται σε 17 θεματικές ενότητες, και γίνεται για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του Τμήματος. Αποτελεί επίσης μια από τις τακτικές δραστηριότητες εξωστρέφειας που το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ επιθυμεί να εγκαινιάσει και να υιοθετήσει ως καλή πρακτική.
Ανθρωπολογικές ανακοινώσεις / παρουσιάσεις στην εκδήλωση για το ερευνητικό έργο του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ:
Διαδικτυακά, την Κυριακή 11.15 – 12.00 οι μεταδιδάκτορες:
– Χατζικίδη, Κ., μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ, Τομέας
Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ” Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στα μουσεία της πόλης: σκέψεις πάνω στη διαχείριση της εβραϊκής μνήμης και
ετερότητας”
– Σαρικούδη, Γ., μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ, Τομέας
Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ” ‘Young and beautiful’: Δεύτερη γενιά Αλβανών
μεταναστών στη Θεσσαλονίκη”
Δια ζώσης, την Παρασκευή 17.00 – 19.00, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, τα posters:
Eνότητα ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ
– Καβαζίδου, Τ., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ, «Νέοι αγρότες. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση»
– Σακοράφα Μ., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ, «Εθνοτικές ‘αποχρώσεις’ στο σχεσιακό πλέγμα ενός βλαχόφωνου πεδίου»
Ενότητα ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
– Τσαρουχίδης, Χ., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ, «Άστεγοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης»
– Τσέργα, Γ., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ, «Voucher: ένα ‘είδος’ εργασίας στα χρόνια της κρίσης»
Ενότητα ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
– Γιαννίογλου, Ε., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ, «Εθνογραφικά για την ελληνική ιθαγένεια. Η πορεία των μεταναστών στους κρατικούς θεσμούς μέχρι την απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη»
– Γελάνη, Ε., υποψ. διδάκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ΑΠΘ., «Κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων: μια ανθρωπολογική προσέγγιση»
Το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στο https://www.hist.auth.gr/…/%CE%A4%CE%9F%20%CE%95%CE%A1…
Για να παρακολουθήσετε το συνέδριο μπορείτε να συνδεθείτε στην πλατφόρμα zoom στον εξής σύνδεσμο:
Meeting ID: 994 8344 6445
Passcode: 734347