Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως και φέτος συνάδελφοι και συναδέλφισσες, συμβασιούχοι και συμβασιούχες διδάσκοντες και διδάσκουσες ανθρωπολόγοι με το πρόγραμμα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας νέων επιστημόνων, βρίσκονται απλήρωτοι και απλήρωτες από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας!
Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική η οποία επηρεάζει σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής όσων διδάσκουν με σύμβαση, όσο και την ποιότητα των σπουδών που προσφέρουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Ως εργολαβικοί εργαζόμενοι (με συμβάσεις έργου), οι νέοι διδάσκοντες αμείβονται μετά από πολλούς μήνες εργασίας και βιώνουν συνθήκες εργασιακής επισφάλειας καλούμενοι να καλύψουν με δικούς τους πόρους όχι μόνο τα έξοδα διαβίωσής τους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές, τα έξοδα μετακινήσεων και άλλες δαπάνες που συνδέονται με την εργασία τους. Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως η πρακτική αυτή φαίνεται να είναι πια κανονικοποιημένη στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Δεν γνωρίζουμε τις αιτίες των καθυστερήσεων (εάν δηλαδή οφείλονται στη λειτουργία των υποστελεχωμένων ΕΛΚΕ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή στην εκταμίευση των χρημάτων που μπορεί να προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης). Ωστόσο, θεωρούμε, πρωτίστως, ότι η διδασκαλία με σύμβαση εργασίας και η μηνιαία καταβολή αμοιβής με ασφάλιση αποτελούν στοιχειώδη προτάγματα. Ως Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) υπερασπιζόμαστε τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και την άρση της εργασιακής επισφάλειας και απαξίωσης του πανεπιστημιακού διδακτικού και ερευνητικού έργου.