Το Εργαστήριο Culture-Borders-Gender/LAB (ΒΣΑΣ-ΠΑΜΑΚ) στον 3ο Κύκλο ΕΘΝΟΓΡΑΦΕΙΝ 2022-2023, με τη συνέργεια της Λέσχης Εθνογραφίας και της Λέσχης των Σπουδών Φύλου, οργανώνει σειρά 9 εκπαιδευτικών διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα:
«Δημόσια Ανθρωπολογία, Θηλυκότητες, Ανδρισμοί και Φεμινιστική Κριτική»
Ενδιαφερόμενες/οι για ζητήματα φύλων και ισότητας από το σύνολο της κοινότητας, εντός του ΠΑΜΑΚ αλλά και ευρύτερα, μπορούν να εγγραφούν και να τα παρακολουθήσουν δωρεάν, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης για όσ@ς εγγραφούν. Τα σεμινάρια που θα δοθούν από ειδικ@ς καταξιωμέν@ς καθηγητ@ς και νέ@ς ερευνητ@ς υπηρετούν το δημόσιο χαρακτήρα της ανθρωπολογίας με στόχο τη γνωριμία και την εξοικείωση με/σε βασικές έννοιες, προβληματικές και πολιτικές φύλου και ισότητας. Συζητάμε για θέματα όπως γυναικοκτονίες, θηλυκότητες, ανδρισμούς, πατριαρχία, ευγονική, σεξισμό, ομοφυλοφιλία, εύφυλα και ψηφιακά σώματα, και πολλά άλλα.
Μέλημα του Εργαστηρίου είναι, μεταξύ άλλων, να συνδράμει στο έργο της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στο ΠΑΜΑΚ, στα πλαίσια της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, με στόχο την επίτευξη της πραγματικής ισότητας εντός της κοινότητας του ΠΑΜΑΚ
Στόχος του σεμιναρίου ΕΘΝΟΓΡΑΦΕΙΝ είναι να συμβάλει σε μία κριτική και διεπιστημονική συζήτηση για τη θεωρία και πρακτική της εθνογραφίας, την επιστημολογία της έρευνας, τη σημασία της ενσώματης εμπειρίας, αλλά και τους τρόπους διάχυσης της παραγόμενης ανθρωπολογικής γνώσης στο ακαδημαϊκό και μη-ακαδημαϊκό κοινό. Η ανθρωπολογική μελέτη, ως ερευνητική πρακτική και ως πολιτική γραφής που εμπεριέχει την κριτική αποτίμηση, την ενσυναίσθηση, τον αναστοχασμό και την αυτοαναφορικότητα, αναδεικνύει τη σημασία της πολυτροπικής ανάλυσης του τοπικού για την κατανόηση του γενικού.
Διοργάνωση:
Φωτεινή Τσιμπιρίδου – Ιωάννης Μάνος – Ελένη Σιδέρη
Τα σεμινάρια διεξάγονται ημέρα Δευτέρα, 16:00-18:00
Πλατφόρμα Σεμιναρίων: ZOOM
Link https://zoom.us/j/8364531775?pwd=OVg3YVZlbmVCYWs3S0JYcEFGYlV1QT09
Meeting ID: 836 453 1775 Passcode: KB2JKa
24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023
“Για μια απο-αποικιοποίηση της ομοσεξουαλικότητας. Αρσενική θηλυπρέπεια στο μεταπολεμικό παρελθόν και παρόν”
Κώστας Γιαννακόπουλος, Καθηγητής στο Τμ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος τςη Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Η ανακοίνωση δείχνει ότι τόσο στην σύγχρονη ελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα όσο και στην ακαδημαϊκή μελέτη της ομοσεξουαλικότητας κυριαρχεί μια προσέγγιση/αντίληψη τςη ομοσεξουαλικότητας ιδιαίτερα εκείνης του παρελθόντος η οποία έχει ως πρότυπο την σύγχρονη δυτική, μεσοαστική “gay” μορφή ανδρικής ομοφυλοφιλίας.Επίσης, περιγράφονται η ζωή και οι αντιλήψεις των θηλυπρεπών ανδρών στην μεταπολεμική Αθήνα και ο τρόπος με τον οποίο η φιγούρα της αδερφής στοιχειώνει το σύγχρονο gay/ΛΟΑΤΚΙ+ παρόν. Η ανακοίνωση στηρίζεται σε αρχειακή και κυρίως εθνογραφική έρευνα με συλλογή ματυριών.
Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη και στο Γκέτεμποργκ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τον αθλητισμό, την υγεία, την σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης, τον αστικό χώρο και τις πολιτικές της διαφοράς, και την ιστορία της ομοσεξουαλικότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Έργα του: 2006 (επιμέλεια) Σεξουαλικότητα, Θεωρίες και πολιτικές ανθρωπολογίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια. 2006 (επιμέλεια) “Ψυχανάλυση και Κοινωνική Ανθρωπολογία” Εκ των Υστέρων, τεύχος 14. (συνεπιμέλεια) 2010 Language and Sexuality. (Through and) Beyond Gender. Cambridge Scholars Publishing και 2010 (συνεπιμέλεια) Αμφισβητούμενοι χώροι στη πόλη. Χωρικές προσεγγίσεις του πολιτισμού, Αθήνα: Αλεξάνδρεια. Αυτή την εποχή ολοκληρώνει μονογραφία με τίτλο “Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα”.