Ο Σύλλογος Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας (ΣΚΑΕ) είναι σωματείο με επαγγελματικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από τρεις δεκαετίες λειτουργίας τμημάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε ελληνικά πανεπιστήμια και ενώ οι κοινωνικές/οι ανθρωπολόγοι συνεχίζουμε να βιώνουμε συνθήκες διευρυμένης εργασιακής επισφάλειας, ετεροαπασχόλησης και ανεργίας.
Ο στόχος του ΣΚΑΕ είναι τριπλός και περιλαμβάνει τη διάδοση και προαγωγή της επιστήμης της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τη διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κοινωνικών ανθρωπολόγων και τη δημόσια και ενεργή συμμετοχή και παρέμβαση με άξονα τον σεβασμό της ετερότητας, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών.
Ο ΣΚΑΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει το πεδίο συνάντησης, έκφρασης και συνεργασίας για κοινωνικούς/ες ανθρωπολόγους που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας και οι οποίοι/ες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους.
Καταστατικό του ΣΚΑΕ
Παρόν Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος
H Μιμήνα Πατεράκη διδάσκει Ανθρωπολογία του Αθλητισμού σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εργάζεται στον Δήμο Κορυδαλλού (Δ/νση Προγραμματισμού). Έχει διδάξει Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης, Πολιτική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία & Περιβάλλον, Αστική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ) καθώς και Ανθρωπολογία του Σώματος & Φύλου στο ΕΑΠ. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Ανθρωπολογία του Χορού από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΣΕΦΑΑ). Το ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στον χορό & τον κινηματογράφο με έμφαση στη ρητορική των πολιτών για τις εθνικές πολιτικές. Έχει διδάξει χορό και έχει επιμεληθεί παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα ασχολείται με τα εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα κυκλικής οικονομίας, βιωσιμότητας ενέργειας και ψηφιακού μετασχηματισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο επόμενο εξάμηνο θα διδάξει Πολιτική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΤΚΑΙ).
Αντιπρόεδρος
Η Ελένη Σιδέρη σπούδασε Ανθρωπολογία στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών-Πανεπιστήμιο Λονδίνου (διδακτορική διατριβή και μεταπτυχιακά) όπου και δίδαξε. Από το 2019 εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Tμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στη Γεωργία και Αμπχαζία καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα πεδία της διεθνικής μετανάστευσης και της διασποράς, των δικτύων και της κινηματογραφικής αφήγησης. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει συνεπιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο και έχει γράψει μια μονογραφία με τίτλο «Coproducing Europe: An ethnography of film-markets, creativity and identity» (Berghahn 2023).
Ταμίας
Ο Γιάννης Κυριακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο (UCL). Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Αγγλία, στην Γκάνα και στην Αθήνα. Δίδαξε ποιοτικές μεθόδους της κοινωνικής έρευνας, οικονομία του πολιτισμού, κοινωνική θεωρία και οικονομική ανθρωπολογία. Ασχολείται με ζητήματα θρησκείας/κοσμολογίας, παγκόσμιων ανισοτήτων και με την ανθρωπολογία του καπιταλισμού.
Γραμματέας
Η Φάλια Βαρελάκη υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Παν/μιου Αιγαίου και υπότροφος του προγράμματος “ΥΠΑΤΙΑ”. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της αφορούν σε ζητήματα Υγείας και Ασθένειας, Σώμα και Συγγένεια. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (κατεύθυνση Εθνολογίας) και έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Παν/μιου Αιγαίου. Η διδακτορική της έρευνα επικεντρώνεται στην ανάλυση του πολιτισμού του καρκίνου μελετώντας τις βιοπολιτικές του καρκίνου, το πεδίο της γενομικής, τη συγγένεια και τις μορφές φροντίδας.
Μέλος / υπεύθ. επικοινωνίας
Ο Παυσανίας Καραθανάσης είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου πανεπιστημιου, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στον Οπτικό και Υλικό πολιτισμό από το University College London, και διδακτορικό από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανθρωπολογία του χώρου και των πόλεων, τον οπτικό πολιτισμό, τον εθνογραφικό κινηματογράφο, και την πολιτική ανθρωπολογία. Την περίοδο 2017-2018 ήταν συντονιστής του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, ενώ από το 2017 μέχρι το 2022 ήταν συντονιστής ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest. Από το 2020 μέχρι το 2022 ήταν μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, (υπότροφος του ΙΚΥ), ενώ από το 2021 μέχρι το 2022 συμμετείχε ως μεταδιδάκτορας ερευνητής στην ερευνητική ομάδα του προγράμματος HUMANcITY στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. [https://220.academia.edu/PafsaniasK]
Μέλος / υπεύθ. επικοινωνίας
Η Παρασκευή (Βούλα) Ζώταλη είναι υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, σύμβουλος ποιότητας και καθηγήτρια χημείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εξελίσσονται γύρω από την επιστήμη και την τεχνολογία, το φύλο και τη σεξουαλικότητα, τις εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης και τις ανατρεπτικές μεθοδολογίες για την παραγωγή γνώσης. Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία (BA) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Χημικός Μηχανικός (BA) και Επιστήμη & Μηχανική Υλικών (MSc) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η διδακτορική της έρευνα διερευνά αυτοχθονικές (indigenous) πρωτοβουλίες που οικειοποιούνται την παραγωγή/σχεδιασμό ψηφιακών τεχνολογιών δημιουργώντας νέες κοσμοτεχνολογίες. Προσπαθεί να πραγματώνει τις αξίες της μέσα από τη ζωή και την δουλειά της: πρωτοτυπία, ενότητα, χιούμορ, ισότητα και μάθηση.
Μέλος
Ο Πάνας Καράμπαμπας (https://ehess.academia.edu/Karampampas) είναι κοινωνικός ανθρωπολόγος στο Durham University. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στα Università Ca’ Foscari, Venezia, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και στην Ανώτατη σχολή κοινωνικών επιστημών (École des hautes études en sciences sociales – EHESS) στο Παρίσι. Προηγουμένως δίδασκε στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, όπου και ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είναι συντονιστής του Mediterraneanist Network και του Europeanist network του Συνδέσμου Ευρωπαίων Ανθρωπολόγων. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ευρωπαϊκή goth σκηνή, η ψηφιακή ανθρωπολογία και οι έννοιες κοσμοπολιτισμού και υβριδικότιτας, ενώ τα τελευταία χρόνια εξετάζει τη δημιουργία κι εφαρμογή πολιτικών για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα όπως και θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης. H τελευταία του δουλεία «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά σε καιρούς οικονομικής Κρίσης: Η ένταξή της στην αγορά και ανθεκτικότητα» κυκλοφορεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανοιχτή πρόσβαση: https://ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2023/08/Resilience_and_Marketisation.pdf και έχει συνεπιμεληθεί το Collaborative Intimacies: Anthropologies of Sound and Movement (2017, Berghahn). Επίσης, έχει ολοκληρώσει την «Εκπαίδευση εκπαιδευτών για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά» της UNESCO και είναι μέλος του δικτύου Διαμεσολαβητών που μπορούν να παρέχουν υποστήριξη και εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο και τοπικό επίπεδο https://ich.unesco.org/en/trainer/karampampas–panas-03511
Ελεγκτική επιτροπή
Η Κατερίνα Ροζάκου σπούδασε Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (διδακτορική διατριβή και πτυχίο) και το University College London (μεταπτυχιακό δίπλωμα). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ όπου και δίδαξε. Από το 2019 εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην Ελλάδα στα πεδία της ανθρωπιστικής δράσης, της αλληλεγγύης, της μετανάστευσης και της γραφειοκρατίας. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει συνεπιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο και έχει γράψει την μονογραφία «Από ‘αγάπη’ και ‘αλληλεγγύη’: Εθελοντική εργασία με πρόσφυγες στην Αθήνα του πρώιμου 21ου αιώνα» (Αλεξάνδρεια, 2018).
Η Αλίκη Αγγελίδου (alangel@panteion.gr) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Εθνολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, με θέμα τους κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς και ζητήματα ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων στη μετασοσιαλιστική αγροτική Βουλγαρία. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με ζητήματα μετανάστευσης από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κινητικότητας, διεθνικών ταυτοτήτων και διαμόρφωσης νέων οικονομικών ελίτ στο βαλκανικό χώρο. Πιο πρόσφατα η έρευνά της έχει στραφεί στην οικιακή και την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα της κρίσης. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής πεδία: Οικονομική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία της Σοσιαλιστικής και Μετασοσιαλιστικής Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, Ανθρωπολογία της Ευρώπης και της ΕΕ, μετάβαση και κοινωνικοί μετασχηματισμοί, νέες κουλτούρες του καπιταλισμού, παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικότητα, Οικονομική Ιστορία, σύνορα, μετανάστευση και διεθνικότητα, μεθοδολογία της Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Ιστορία της Ανθρωπολογίας στη ΝΑ Ευρώπη, Εφαρμοσμένη/Δημόσια Ανθρωπολογία.
Η Ελευθερία Δέλτσου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Έκανε βασικές σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και μεταπτυχιακές σπουδές στη Προφορική Ιστορία/Λαογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή (1995) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Indiana University στις ΗΠΑ. Ασχολείται ερευνητικά με την αγροτική και αστική ανθρωπολογία και πιο ειδικά με τις πολιτικές του πολιτισμού, τον αστικό ακτιβισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη, την κατανάλωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νεωτερικότητα και το νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό, την παραγωγή του χώρου, τις προσλήψεις του παρελθόντος.
Προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια
Πρώτο ΔΣ (2020-2022)
Πρόεδρος
Η Κατερίνα Ροζάκου σπούδασε Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (διδακτορική διατριβή και πτυχίο) και το University College London (μεταπτυχιακό δίπλωμα). Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ όπου και δίδαξε. Από το 2019 εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην Ελλάδα στα πεδία της ανθρωπιστικής δράσης, της αλληλεγγύης, της μετανάστευσης και της γραφειοκρατίας. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ έχει συνεπιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο και έχει γράψει την μονογραφία «Από ‘αγάπη’ και ‘αλληλεγγύη’: Εθελοντική εργασία με πρόσφυγες στην Αθήνα του πρώιμου 21ου αιώνα» (Αλεξάνδρεια, 2018).
Αντιπρόεδρος
H Λαμπρινή Στύλιου σπούδασε Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Universiteit van Amsterdam (MA in Migration and Ethnic Studies) και έλαβε διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην Ελλάδα και την Αλβανία στο πεδίο της μετανάστευσης, και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με αντίστοιχο ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, έχει εργαστεί σε οργανισμούς και υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, των πολιτικών για την ισότητα των φύλων και της διεθνούς προστασίας. Από το 2019 είναι μόνιμη υπάλληλος στο δημόσιο τομέα, σε θέσεις που αφορούν στο προσφυγικό δίκαιο και στην κοινωνική ένταξη μεταναστών.
Ταμίας
Η Ράια Λιγνού προέρχεται από τον χώρο των επιστημών υγείας, ωστόσο τα ερωτήματά της για την κοινωνική πραγματικότητα ήταν εκείνα που την ώθησαν να σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2015-2019). Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) παρακολούθησε το πρόγραμμα διδακτικής επάρκειας της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Από το 2020 διατελεί μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα αναπηρίας, φύλου, εκπαίδευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Γραμματέας
Ο Γιάννης Κυριακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Λονδίνο (UCL). Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Αγγλία, στην Γκάνα και στην Αθήνα. Δίδαξε ποιοτικές μεθόδους της κοινωνικής έρευνας, οικονομία του πολιτισμού, κοινωνική θεωρία και οικονομική ανθρωπολογία. Ασχολείται με ζητήματα θρησκείας/κοσμολογίας, παγκόσμιων ανισοτήτων και με την ανθρωπολογία του καπιταλισμού. Τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε η μονογραφία του, Η Μαγεία του Καπιταλισμού-πως η Ακαδημαϊκή Γνώση στηρίζει το Παγκόσμιο Ταξικό Σύστημα-Από την Εθνογραφία του Χριστιανισμού στη Δυτική Αφρική στην Ανθρωπολογία του Σύγχρονου Κόσμου.
Μέλος
Η Αίγλη Χατζούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Παν/μίου Αιγαίου από το 2019. Έλαβε διδακτορικό στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σπούδασε Ανθρώπινη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (M.Sc.) και Μοριακή-Κυτταρική Βιολογία στο King’s College London (B.Sc.). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διαπλοκή βιολογίας και ανθρωπολογίας, στην κανονιστική δυναμική της (βιο)διαφοράς, στο δίπολο φύση/πολιτισμός, στην κατασκευή της υγείας και της ασθένειας. Έχει πραγματοποιήσει μακροχρόνια έρευνα στην Ελλάδα αναφορικά με χρόνιες παθήσεις και το πεδίο της αναπαραγωγής. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διεπιστημονικές έρευνες και έχει δημοσιεύσει το έργο της σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έργα της (ενδεικτικά): “Θαλασσαιμικές Ζωές. Βιολογική διαφορά, κανονικότητα, βιοκοινωνικότητα. Μια ανθρωπολογική προσέγγιση” (Πατάκης, 2012), “Out of body, Out of home. Assisted Reproduction, Gender and Family in Greece (με Ivi Daskalaki, Venetia Kantsa) ((In)FERCIT & Alexandria Pupl., 2015).
Μέλος / υπεύθ. επικοινωνίας
Ο Παυσανίας Καραθανάσης είναι απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου πανεπιστημιου, έχει μεταπτυχιακό τίτλο στον Οπτικό και Υλικό πολιτισμό από το University College London, και διδακτορικό από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανθρωπολογία του χώρου και των πόλεων, τον οπτικό πολιτισμό, τον εθνογραφικό κινηματογράφο, και την πολιτική ανθρωπολογία. Την περίοδο 2017-2018 ήταν συντονιστής του Παρατηρητηρίου της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης στο Αιγαίο, ενώ από το 2017 είναι στην οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest, ως υπεύθυνος ακαδημαϊκών δράσεων. Αυτή την περίοδο είναι μεταδιδάκτορας ερευνητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, (υπότροφος του ΙΚΥ). Παράλληλα συνεργάζεται ως μεταδιδάκτορας ερευνητής με την ερευνητική ομάδα του προγράμματος Human(c)ity στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. [https://220.academia.edu/PafsaniasK]
Μέλος
Ο Σάββας Τριανταφυλλίδης είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (κατεύθυνση Εθνολογίας). Έχει λάβει μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Για την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη Συγγένεια, τα Φύλα και την ελληνική εθνογραφία. Έχει παρουσιάσει εργασίες του σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ελεγκτική Επιτροπή (2020-2022)
Η Ελευθερία Δέλτσου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Έκανε βασικές σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία και μεταπτυχιακές σπουδές στη Προφορική Ιστορία/Λαογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή (1995) στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Indiana University στις ΗΠΑ. Ασχολείται ερευνητικά με την αγροτική και αστική ανθρωπολογία και πιο ειδικά με τις πολιτικές του πολιτισμού, τον αστικό ακτιβισμό, τον τουρισμό, την ανάπτυξη, την κατανάλωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη νεωτερικότητα και το νεοφιλελευθερισμό, τον εθνικισμό, την παραγωγή του χώρου, τις προσλήψεις του παρελθόντος.
Η Αλίκη Αγγελίδου (alangel@panteion.gr) είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Εθνολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, με θέμα τους κοινωνικοοικονομικούς μετασχηματισμούς και ζητήματα ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων στη μετασοσιαλιστική αγροτική Βουλγαρία. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με ζητήματα μετανάστευσης από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κινητικότητας, διεθνικών ταυτοτήτων και διαμόρφωσης νέων οικονομικών ελίτ στο βαλκανικό χώρο. Πιο πρόσφατα η έρευνά της έχει στραφεί στην οικιακή και την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα της κρίσης. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής πεδία: Οικονομική Ανθρωπολογία, Ανθρωπολογία της Σοσιαλιστικής και Μετασοσιαλιστικής Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, Ανθρωπολογία της Ευρώπης και της ΕΕ, μετάβαση και κοινωνικοί μετασχηματισμοί, νέες κουλτούρες του καπιταλισμού, παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικότητα, Οικονομική Ιστορία, σύνορα, μετανάστευση και διεθνικότητα, μεθοδολογία της Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Ιστορία της Ανθρωπολογίας στη ΝΑ Ευρώπη, Εφαρμοσμένη/Δημόσια Ανθρωπολογία.
Η Μιμήνα Πατεράκη διδάσκει Κοινωνιολογία & Ανθρωπολογία του Σώματος & του Φύλου στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και εργάζεται στον Δήμο Κορυδαλλού (Τμήμα Προγραμματισμού). Έχει επίσης διδάξει Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ). Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Ανθρωπολογία του Χορού από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΣΕΦΑΑ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις επιτελέσεις στον δημόσιο πολιτισμό (χορός, κινηματογράφος, ΜΜΕ) σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα (Ελλάδα, Βαλκάνια, Μεσόγειος) καθώς και στη ρητορική των πολιτών για τις εθνικές πολιτικές αναφορικά με την κυκλική οικονομία. Παράλληλα, ασχολείται με την Ανθρωπολογία του Αθλητισμού και την Πολιτική Οικονομία των Καταστροφών.
Προσωρινό ΔΣ (2020)
Κατερίνα Ροζάκου, Πρόεδρος
Ράια Λιγνού, Αντιπρόεδρος
Βενετία Καντσά, Ταμίας
Ιωάννης Κυριακάκης, Γραμματέας
Ελευθερία Δέλτσου, μέλος
Πάνας Καράμπαμπας, μέλος
Λαμπρινή Στύλιου, μέλος
Σάββας Τριανταφυλλίδης, αναπληρωματικό μέλος